Folklorna skupina

Predstavitev folklorne skupine KD Cirkulane.

Naše vodilo je doseči in ohranjati ljudsko umetnost kot poziv sodobnemu človeku, da ob natrpanem urniku in hitrem tempu življenja pozabi na skrbi, se sprosti ter uživa….

Folklorna skupina je najmlajša sekcija in je v letu 2017 obeležila 10 let aktivnega delovanja. Naši prvi plesni koraki torej segajo v leto 2007, ko smo se mladi in željni novih dogodivščin združili v  cirkulansko folklorno skupino. Skupina šteje do 20 aktivnih članov. Umetniški vodja skupine je skozi vsa leta Maja Glaser Bedenik, ki nas s svojim bogatim znanjem s področja plesne in ljudske kulturne dediščine vztrajno vzpodbuja, da izvajamo vedno nove in nove plesne korake. Prvih deset let je skupino odlično vodil Boštjan Žumbar, sedaj pa je predsednica skupine nadobudna Petra Kolednik.

Na srečanjih folklornih skupin v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije dosegamo regijski nivo in s tem kažemo, da delamo dobro. Temparament Haložanov smo preko meja ponesli v sosednjo Hrvaško, kjer smo se predstavili na Varaždinski Folkofoniji, v Cestici smo sodelovali na snemanju oddaje Lipa naša, v Bibinjah pri Zadru smo sodelovalai na mednarodnem folklornem festivalu, udeležili smo se festivala Bakina skrinja v Koprivnici, na Zelernjadi v Sračincu, nazadnje smo s svojim programom popestrili Križevačko spravdanje v Križevcih. Sodelovali smo na festivalu Srem folk fest v Sremski Mitrovici v Srbiji.

Pot nas je ponesla tudi na Sicilijo, v Avstrijo in na Madžarsko. Aktivno smo sodelovali pri pripravi mednarodnega festivala Foklorni kimavčevi večeri na Ptuju. Vsako leto v mesecu novembru pripravimo celovečerni koncert, ki je običajno mednarodno obarvan. Tako smo že gostili folklorne skupine iz Madžarske, Makedonije in Hrvaške.

Ker smo še zelo mlada skupina, so naši plesalci in plesalke predvsem dobitniki bronastih in zlatih Maroltovih značk. V skupini smo združeni mladi in mladi po srcu, vse pa nas veže želja po ohranjanju naše bogate plesne kulturne dediščine.


Poleti 2009 smo bili na nepozabnem gostovanju na SICILIJI.

Naši vtisi so na spodnji povezavi, fotke pa v fotogaleriji.

Folklora_na_siciliji.pdf

 

Folklorna skupina
Folklorna skupinaFS Cirkulane - Plesi iz prekmurja (vir: youtube.com)


Kontaktne informacije

Petra Kolednik - predsednik

Maja Glaser - strokovni vodja

Delite z ostalimi